Vivianiet
Terugwinning fosfaat
In het streven naar circulariteit werken we binnen het Europese LIFE-project Phos4EU aan onderzoek naar de terugwinning van fosfaat uit afvalwater in de vorm van vivianiet, ijzer (II) fosfaat.
Fosfor is een grondstof die essentieel is voor de groei van planten, dieren en als bouwstof voor mensen. De stof wordt echter steeds schaarser in de wereld; de eindigheid is in zicht. De winning van fosfor uit erts vindt vooral buiten Europa plaats en daarnaast bevat ons afvalwater veel fosfaat. Het is dan ook een logische stap voor waterschappen om fosfaat als grondstof terug te winnen. Het teruggewonnen fosfaat kan dan weer worden gebruikt, o.a. als directe meststof in de landbouw.
Terugwinning vivianiet uit slib
Sinds 2019 is WBL actief bezig met onderzoek naar de terugwinning van vivianiet (ijzer(II)fosfaat) uit slib. Terwijl struviet (magnesiumammoniumfosfaat) teruggewonnen kan worden bij rioolwaterzuiveringsinstallaties met biologische fosfaatverwijdering, liggen de kansen bij WBL juist bij vivianiet. Naast de dosering van ijzerchloride, dat al wordt toegepast in de afvalwaterzuivering voor de fosfaatverwijdering, zijn namelijk geen extra chemicaliën nodig om vivianiet uit het slib te winnen.
Meer weten?
Kijk op de projectpagina op stowa.nl
LIFE-subsidie
Samen met waterschap Brabantse Delta als hoofdpartner, AquaMinerals, en het Spaanse waterbedrijf Acciona als internationale partner neemt Waterschapsbedrijf Limburg deel aan het Life project Phos4EU, waaraan subsidie is toegekend door het Europese LIFE-programma. In 2027 zal Waterschap Brabantse Delta de eerste demoschaal terugwininstallatie van vivianiet in gebruik nemen. Dankzij de toekenning van de LIFE-subsidie kan Waterschapsbedrijf Limburg nu zelfs meer onderzoeksvragen oppakken. Hiervoor is een pilotinstallatie met ViviMag-technologie neergezet op de locatie rwzi Hoensbroek.
Wat onderzoeken we?
In de eerdere pilot is aangetoond dat vivianiet kan worden teruggewonnen. Nu is het van belang te onderzoeken hoe we dit vivianiet effectief kunnen terugwinnen. Hoeveel kunnen we terugwinnen? Wat is het rendement en kunnen we dit verhogen? Kunnen we het teruggewonnen vivianiet weer op de markt brengen en in welke vorm? Bijvoorbeeld als directe meststof, voor batterijen, of als kleurstof voor verven of zelfs splitsen in ijzerchloride en fosforzuur? Dit laatste zou zelfs een grote stap richting circulariteit zijn voor wat betreft het gebruik van chemicaliën in het waterzuiveringsproces. AquaMinerals onderzoekt deze verdere toepassingen. Hiervoor is het belangrijk dat we zo veel mogelijk vivianiet aanleveren. We onderzoeken hiervoor twee soorten slib: niet gegist slib van de rwzi Hoensbroek en gegist slib van de rwzi Limmel. Het LIFE-project wordt medio 2028 afgerond.
Meer weten over terugwinning van vivianiet?
Onze specialisten vertellen graag meer. Neem contact op met
Saskia Hannemann: saskiahanneman@wbl.nl,
of Wout Pannekoek: woutpannekoek@wbl.nl.