Leidingen onder de loep

Gepubliceerd op 25 september 2024

Op verschillende plekken in de provincie is WBL bezig met leidingprojecten. Deels gebeurt dat als er bijvoorbeeld wegen worden verlegd of dijken moeten worden versterkt. Daarnaast heeft WBL het programma Asset Base op Orde ontwikkeld; een proactieve aanpak ter voorbereiding op vervanging en gerichter onderhoud. Het inspecteren van de oudere transportleidingen is een van de projecten hiervan.

Theoretisch hebben veel rioolwaterpersleidingen op dit moment het eind van hun levensduur bereikt. Daarom inspecteert WBL alle kritische leidingen, om zo de restlevensduur vast te stellen en een onderbouwde vervangingsopgave - voor korte en voor langere termijn - van het gehele areaal te kunnen bepalen. Met de inzichten uit deze inspecties kan WBL beter gefundeerde investeringsbeslissingen nemen. Eind 2024 moeten de inspecties zijn uitgevoerd, waarna de data worden verwerkt in de assetmodellen en assetplannen. Medio 2025 kan het project dan worden afgesloten.

Omgeving

Voor het vervangen of verleggen van de leidingen zijn senior projectleiders Frank Ophelders en Jeroen Dircks de kartrekkers binnen WBL. Hun werk kent de nodige uitdagingen. ‘Voordat we een leiding verleggen of vervangen, laten we veel onderzoek doen naar wat we in de omgeving allemaal kunnen tegenkomen’, vertelt Jeroen. ‘Zoals de aanwezigheid van bevers of vogels, wie de eigenaar is van de grond of hoe het zit met stikstof. Maar ook al kun je in deskstudies heel veel onderbouwen, de werkelijkheid is vaak anders. Onlangs nog werd bij een project een archeologische vondst gedaan, dat levert maanden vertraging op.’

Insteek

Elk leidingproject kent dus onbekende variabelen, die het moeilijk maken om van tevoren alles precies te plannen. Bovendien is de insteek van elk project anders en zijn er vaak verschillende stakeholders betrokken. Frank en Jeroen blijven behoorlijk nuchter onder alle onzekerheid. ‘We bekijken het per project. En we leggen altijd goed uit dat een exacte planning lastig is. De samenwerking met de omgeving, aannemers en bevoegd gezag is belangrijk en zorgt voor draagvlak op momenten dat zich onverwachte situaties voordoen.’ Voorop staat dat de vervanging van afvalwaterleidingen altijd zodanig gebeurt dat een ongestoorde en veilige werking van het transportsysteem is gegarandeerd,  waarbij wordt voldaan aan de afnameverplichting.