Internationale Vrouwendag 8 maart 2024
Vandaag op Internationale Vrouwendag, vertelt Marianna Elie over haar werk en ervaringen.
Vandaag op Internationale Vrouwendag, vertelt Marianna Elie over haar werk en ervaringen. Als adviseur rioleringstechniek bij WBL, werkt zij nauw samen met gemeenten om afnameafspraken vast te stellen: hoeveel water komt vanuit de gemeenten naar onze afvalwaterzuiveringen, nu en in de toekomst.
“Van oorsprong is vaak gemengde riolering aangelegd, waar huishoudelijk afvalwater en regenwater samen worden afgevoerd naar de zuivering. Het grootste deel is momenteel nog regenwater, waardoor de zuivering belast wordt met relatief schoon water. Dit water zou je het liefst van de riolering willen afkoppelen, waar gemeenten volop mee bezig zijn. Bij bestaande bouw blijkt dit nog erg lastig, maar bij nieuwbouw wordt het gelukkig al steeds vaker toegepast. Ook prognoses voor de toekomst zijn een uitdaging, die mijn werk heel interessant maken.”
“Een vrouw in de mannenwereld? Ik heb Aquatische Ecotechnologie gestudeerd, dat bestrijkt eigenlijk alles met wat water te maken heeft. Toevallig kwam ik in de rioleringswereld terecht. Eerst in de advieswereld, met best nog wat dames die zich daarmee bezighouden. Toen ik in oktober van het afgelopen jaar de overstap naar WBL maakte, hadden we in een van de eerste weken een soort afdelingsbijeenkomst. Toen stond ik daar als enige vrouw. Dus ja, ik zit echt tussen de mannen.”
“Het thema van Internationale Vrouwendag is “Eén Wereld Duizend Vrouwen”. Het gaat over de verschillen en overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland, maar uit verschillende culturen. Ik ben zelf geboren in Hongarije. Mijn ouders hebben daar 10 jaar gewoond; ik was tweeëneenhalf toen ik naar Nederland kwam. Mijn vader heeft een gebruik uit Hongarije meegenomen en elk jaar met Vrouwendag geeft hij ons een bloemetje.”
“Bij WBL word ik, als vrouw zijnde, niet anders behandeld dan de mannen. Als vrouw moet je je soms nog net iets meer bewijzen dan als man. Binnen mijn eigen team, voelt dat niet zo en word ik gewoon gewaardeerd. Het is toch best een technisch beroep, maar ik vind het werk zelf gewoon heel leuk en uitdagend. Naast personele bezetting maakt klimaatverandering dat er in de watersector een grote uitdaging ligt voor in de toekomst. Dus het zou gewoon heel mooi zijn als daar ook meer vrouwen bij komen. En vrouwen brengen ook wel weer een andere sfeer, een andere kijk op het werk. En een andere energie.”