WBL wint Blue City Challenge 2023

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 (om 16:32)

Afgelopen maandagavond was de finale in Rotterdam voor de Blue City Challenge en ons team is uitgeroepen als winnaar! Daar zijn we erg blij mee. Volgens de jury geeft ons team met de zandbatterij antwoord op een probleem dat voor veel bedrijven geldt en dat urgent is. Bovendien is het een oplossing die geschikt is voor opschaling.

Zes weken geleden ging het team Sanderco, bestaande uit Aswini Blashanmugam, Nadya Yvana Soeganto, Pratik Pendse, Vivian Erdtsieck en Vignesh B., aan de slag met een emmer stinkend zand dat Saskia had meegebracht. Onder begeleiding van Sandra Malagón, Saskia Hanneman en Joshua de Jong (Aquaminerals) ging de groep young professionals vervolgens hiermee aan de slag. We halen natuurlijk heel veel uit afvalwater maar de bestemming is niet altijd circulair, of kan nog beter. Dat geldt ook voor zandvangerzand dat we voor hier hadden ingebracht. Geen gemakkelijk reststof om een circulaire gamechanger te zijn, was de verwachting.

De afgelopen weken hebben de young professionals aan een oplossing gewerkt waarin het zandvangerzand centraal stond. Er waren diverse ideeën. Uiteindelijk heeft het team een combinatie van twee ideeën uitgewerkt tot een pitch en prototype (nog niet werkend). De afgelopen weken hebben Sandra en Saskia in Rotterdam, en ook om de week online meegekeken, meegedacht en aanbevelingen gegeven.

De groep heeft in de afgelopen zes weken het idee uitgewerkt waarbij het zandvangerzand gebruikt wordt in een zandbatterij voor de opslag van warmte om later te gebruiken als het nodig is. Het is waarschijnlijk zelfs mogelijk om bij een overschot van wind of zon energie als warmte op te slaan. Zand kan namelijk heel lang warmte vasthouden. Het idee komt uit Finland waar dit al verder wordt uitgewerkt. Het zand hoeft ook niet van een bepaalde kwaliteit te zijn om gebruikt te kunnen worden, dus dure en energievretende reiniging is niet nodig. Het is waarschijnlijk zelfs zo dat de hoge temperatuur in de batterij zelf zorgt voor reiniging van het zand.

Door de aanwezige organische verontreinigingen in het zand is het ook een voedingsbodem voor de groei van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Dit zorgt ook voor een extra zuiveringsstap van het zand. De verwachting is dat na vijf jaar het zand schoner uit de batterij komt en dan weer vervangen kan worden door een nieuwe batch zandvangerzand. Bij WBL komt jaarlijks ongeveer 1.300 ton aan zandvangerzand vrij. De batterij die nu in Finland staat, bevat ongeveer 100 ton zand, laagwaardig.

Afgelopen maandagavond was dus de finale in Rotterdam bij Blue City, in het voormalige Tropicana zwembad. Ons team was als laatste aan de beurt met hun pitch. En ze hebben het goed gedaan.
De jury bleek, na driekwartier beraad, overtuigt van deze oplossing en werden we uitgeroepen tot de winnaar van deze editie.

De groep van young professionals kan nu in Rotterdam aan het werk om het idee verder uit te werken en eventueel een eerste werkend prototype te bouwen. Er zijn op dit moment nog genoeg onderzoeksvragen en uitdagingen. Aquaminerals en WBL blijven hierbij nauw betrokken om te kijken hoe we dit samen verder kunnen uitwerken van idee naar eventuele uitvoering.

Hoe mooi zou het zijn als we straks allemaal zandgevulde batterijen hebben staan die onze bedrijfsgebouwen of kantoor verwarmen. Dan zijn we weer een sta op weg naar volledig circulair!


Team Sanderco, bestaande uit Aswini Blashanmugam, Nadya Yvana Soeganto, Pratik Pendse, Vivian Erdtsieck en Vignesh B.