Nieuwe zonnepanelen goed voor jaarlijks 800 ton CO2-reductie
In april start de uitvoering van het project “Zon” fase 2. Op vier WBL-locaties worden in totaal 3500 nieuwe zonnepanelen geplaatst. Goed voor zo’n 800 ton CO2-reductie per jaar en een toename van de energieneutraliteit van 1,7 procent.
Samen met de zonnevelden die tussen 2017 en 2019 gerealiseerd zijn, reduceert WBL dan vanaf eind 2023 jaarlijks 6600 ton CO2. Daarmee zijn we goed op weg naar ons streven om klimaatneutraal te worden en om in 2025 minstens zoveel energie zelf duurzaam op te wekken als de hoeveelheid die we gebruiken voor het zuiveren van afvalwater.
Samen met WL
De nieuwe zonnepanelen komen op vier locaties. Bij RWZI Roermond en Meijel, als aanvulling op de al bestaande zonnevelden. Nieuwe locaties zijn RWZI Stein en het dak van de werf van Waterschap Limburg (WL) in Sittard. ‘WBL en WL hebben een gezamenlijke doelstelling energieneutraliteit’, vertelt Hans Jung, interim projectmanager bij WBL. ‘We hebben daarom Waterschap Limburg uitgenodigd mee te doen. Het waterschap wordt eigenaar van die dakpanelen en gaat ze zelf exploiteren.’ De 3500 zonnepanelen tezamen produceren 1,44 miljoen kwh. ‘Een substantiële bijdrage. Op sommige momenten meer zelfs dan we aan energie gebruiken. Het overschot leveren we dan terug aan het net.’
Maatschappelijke waarde
De 3500 nieuwe zonnepanelen dragen bij aan energie- en klimaatneutraliteit en leveren een jaarlijkse besparing op van zo’n 20.000 euro aan energiekosten. Tevens vergroot de toepassing van zonne-energie de maatschappelijke waarde van ons bedrijf. ‘We hebben hier niet alleen gekeken naar geld, maar ook naar wat het ons maatschappelijk waard is om de aanleg te realiseren, de zogenoemde valuecase. WBL wordt immers bekostigd met gemeenschapsgeld.’ Een extra reden om op het vinkentouw te blijven zitten. ‘Zodra het netwerk weer capaciteit biedt, komen andere locaties weer in beeld en besteden we opnieuw aan’, aldus Hans.