Waterschapsbedrijf Limburg en Waterschap Rivierenland slaan handen ineen voor doorontwikkeling Verdygo-techniek
Waterschap Rivierenland heeft een handtekening gezet onder een intentieverklaring om samen met Waterschapsbedrijf Limburg een programma op te zetten voor de (door)ontwikkeling van Verdygo-modules. Verdygo is een innovatief, modulair ontwerp- en bouwconcept voor rioolwaterzuiveringen.
Net als Waterschapsbedrijf Limburg, grondlegger van de Verdygo-techniek, ziet Waterschap Rivierenland de toepassing van Verdygo als een effectief middel om invulling te geven aan haar ambitie en doelstellingen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. En dat tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. "De ondertekening van deze intentieverklaring is voor ons een fantastische eerste stap richting concrete samenwerking op het gebied van de Verdygo-techniek", aldus Henk van 't Pad, bestuurder Waterschap Rivierenland. Arnold Jansen, bestuurder Waterschapsbedrijf Limburg, is verheugd over de nieuwe samenwerking. "Wij zijn overtuigd van de kracht van Verdygo. Wij willen onze kennis graag delen met andere waterschappen en staan open voor samenwerking. Het is mooi om te zien dat steeds meer waterschappen hiervoor warm lopen." Bij de samenwerking ligt de focus op de ontwikkeling van modules voor slib-voorontwatering en noodbeluchting. Daarnaast zal Waterschap Rivierenland toetreden tot een (nog in oprichting zijnde) gebruikersplatform, dat Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) eerder dit jaar oprichtte met Waterschap Vallei en Veluwe. Binnen dit platform gaan de toegetreden partijen samenwerken om nieuwe Verdygo-modules te ontwikkelen.
Modulair, flexibel en circulair
Kenmerkend voor Verdygo-installaties is dat deze in tegenstelling tot traditionele zuiveringsinstallaties zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde, bovengrondse modules die aan elkaar gekoppeld zijn middels een plug and play-principe. Dit betekent dat, indien een installatie of een deel van een installatie buiten gebruik wordt genomen, de betreffende modules ingezet kunnen worden op een andere locatie. Daar waar de traditionele, veelal in beton gegoten installaties worden gesloopt, krijgen de Verdygo-modules gewoon weer een nieuwe bestemming. Ook is het met Verdygo mogelijk om snel en tegen lagere kosten in te spelen op klimaatverandering, demografische ontwikkelingen en innovaties op het gebied van waterzuivering. Dankzij hun compacte formaat zijn de modules gemakkelijk te vervangen en transporteren. Dit biedt grote voordelen voor de bouw van installaties en het aanpassen aan omstandigheden en nieuwe technologieën ten opzichte van traditionele installaties. De ontwerp- en bouwtijd is bovendien circa 60% korter en de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening (Total Cost of Ownership) liggen ruim 20% lager.
Verdygo in Limburg
Waterschapsbedrijf Limburg introduceerde het concept eerder al succesvol op verschillende zuiveringslocaties in Limburg, waaronder Roermond, Simpelveld, Wijlre en Hoensbroek. Recent werd in Weert een nagenoeg volledige installatie in 'Verdygo-stijl' opgestart. In 2020 wordt het concept geïntroduceerd op de zuiveringsinstallaties in Panheel en Stein.
Op de foto (v.l.n.r.): Jacob Knoops (directeur Waterschap Rivierenland), Henk van 't Pad (bestuurder Waterschap Rivierenland), Arnold Jansen (bestuurder Waterschapsbedrijf Limburg) en Guus Pelzer (directeur Waterschapsbedrijf Limburg)